Behoor jij tot de risicogroep?
Wat zijn de risicogroepen voor Shin splints en hoe je zorgt dat je hier buiten valt.
Written by Cornelis van 't Hoenderdal on Feb. 16th 2019
Waarom krijg jij waarschijnlijk last van shin splints en je buurman niet? Mijn visie op de risicogroepen met betrekking tot shin splints, gebaseerd op de meest genoemde risicogroepen en de risicogroepen volgens van PubMed.

Voor iedereen die PudMed niet kent:  
PubMed is een gratis zoekmachine die voornamelijk toegang heeft tot een grote database(MEDLINE) met referenties en uitrekstels van biowetenschappen en biomedische onderwerpen. De National Library of Medicine van de National Institutes of Health onderhoudt de database en gebruikt een grote zoekmachine voor het ophalen van informatie.

Maar allereerst...... wat zijn shin splints eigenlijk? Dit is al een moeilijke vraag. Onderbeenklachten die op elkaar lijken zijn: Shin splints, Soleus syndrome, Periostitis, Tibial stress syndrom of scheenbeenvliesontsteking. Gelukkig heten ze nu als groep Media Tibiaal Stress Syndroom. Zoals altijd als je op google zoekt naar verschillende aandoeningen, is je klacht vreselijk erg. Sommige beweren weer wat anders als andere, maar het is vooral erg. En vaak moet je zelfs, volgens google, worden geopereerd maar hier wordt ook soms negatief over gesproken. Genoeg hierover.... 

Dé risicogroepen volgens PudMed voor shin splints zijn:
- Mensen met platvoeten
- Mensen die zwaarder zijn
- Mensen die eerder shin splints hebben gehad.... serieus?
- Vrouwen….. Ik wist wel dat mannen sterker waren ;)
- Slappe spieren aan de voorkant van je onderbeen
- Onder ontwikkelde spieren rond je heup

Linkje PudMed:


Mensen met platvoeten
Platvoeten, net zoals die kleine dinosaurus tekenfilm van vroeger…. Nee … blijf to-the-point. Platvoeten of doorgezakte voeten. De meeste mensen hebben hier weleens van gehoord. Het gaat erom dat je voetboog is doorgezakt. De binnenzijde van je voeten tussen je hiel en je voorvoet is dus doorgezakt, zoals hieronder. 
Een oefening die ik veel gedaan heb is, het oprollen van een handdoek met je tenen. Hierdoor versterk je de spieren in je voet. Onderstaande video laat precies zien wat je moet weten over doorgezakte voeten, waarom dit een probleem is, waar het aan zou kunnen liggen en wat je kan doen om dit op te lossen.
Mensen die zwaarder zijn
Ja, dit is natuurlijk best logisch omdat je onderbenen wel dit gewicht op de been moet houden. En hoe zwaarder je bent hoe meer moeite het kost om dit te doen omdat je lichaam het noueenmaal zwaarder te verduren krijgt. Dus afvallen zou iedereen zeggen. Maar afvallen is voor veel mensen zo makkelijk nog niet, helemaal omdat gewoontes / cultuur zo moeilijk aan te passen zijn. Zelf ben ik eigenlijk eerder altijd te licht geweest ipv te zwaar. Het probleem is ook dat iedereen weer wat anders zegt.... Eén ding heb ik wel geleerd de laatste tijd, leer van mensen die het gene wat ze beweren ook echt zelf doen en zoek naar bewijs hiervan. Luister bijvoorbeeld niet naar je dokter die zelf 30kg te zwaar is, maar zoek iemand met jouw ideale figuur en vraag hoe hij of zij het doet. En met het doet bedoel ik dan: "alles, dus van wat en wanneer van eten, slaap en beweging. Zelf heb ik heb ik wel aardig wat resultaat(afvallen) gezien bij mensen als ze starten met een levenstijl zonder suiker en zo min mogelijk koolydraten. Zie onderstaande video voor een info video over een goed dieet hiervoor. 
Mensen die eerder shin splints hebben gehad
Dit is wel de gemakkelijkste manier om mensen te kwalificeren als risicogroep als de kwalificatie al gedaan is ;). Mensen die shin splints al hebben gehad, zullen natuurlijk eerder terug vallen in hun patroon. Vaak zie je dat mensen eerst last hebben van shin splints, dan hun lichaam zo trainen dat ze geen last meer hebben, vervolgens een tijd stoppen met hun activiteit en daarna hebben ze weer last van... Inderdaad shin splints. Dit komt niet doordat mensen al eerder shin splints hebben gehad, dit komt doordat mensen op dezelfde manier trainen of hun training opbouwen als de vorige keer. En die vorige keer kregen ze ook shin splints.
Vrouwen
Tsja... Wat moet ik hier nu van zeggen. Het enigste dat ik weet is dat vrouwen meer oestrogeen aan maken en mannen meer testosteron. Testosteron is een hormoon die helpt met spier opbouw maar of dit ook helpt met peesopbouw en ontstekingsremmend kan werken, dat vraag ik mij af.... Misschien zijn vrouwen wel koppiger dan mannen en lopen aarom langer op karakter door of "kunnen het zelf wel, zonder hulp van andere".
Slappe spieren aan de voorkant van je onderbeen
Als jij te slappe spieren hebt aan de voorkant van je onderbeen zal dit direct bijdragen aan minder stabiliteit in je onderbeen. Op het moment dat je hardloopt en dus vooral je kuiten flink belast, zorgen de spieren aan de voorkant van je onderbeen voor stabiliteit. 
Deze spieren zijn gemakkelijk te trainen door bijvoorbeeld te zitten met alleen je hakken op de grond. Je voorvoet probeer je dan zo hoog mogelijk boven de grond te houden, zonder je hier lost te laten.  Dit heet dorsiflexion.
Onderontwikkelde spieren rond de heup
Hoe sterk, flexibel en actief de spieren om je heup zijn heeft direct invloed op jouw blessure gevoelligheid. Je heup is eigenlijk de basis van je been, alles wat daar onderzit wordt beïnvloed door het bewegen en funcioneren van je heup. Omdat je met hardlopen bij elke stap op 1 been balaceerd, worden de risico's verergerd ten opzichte van bijvoorbeeld wandelen. 
Oefeningen die helpen om de spieren rond je heup sterker, flexibeler en actief te maken, zullen zorgen voor minder blessure gevoelligheid. Hieronder zie je voorbeelden van oefeningen die je kan doen om sterkere en mobielere heupen te krijgen. 
En actiever.... wat bedoel ik daarmee. Als je, zoals veel mensen, hele dagen zit en vervolgens s'avonds gaat rennen, zijn de spieren rond je heup niet heel actief en doorbloed. Slim is het om onderstaande oefeningen te doen voordat je gaat rennen, zo zijn je spieren actief en klaar om te zorgen voor stabiliteit tijdens het rennen.
Heup versterkende oefeningen (3 sets van 10 herhalingen)
Oefeningen voor meer mobiliteit
Zorg hier dat je korter dan een paar seconden in deze houdingen blijft zitten. Op deze manier stretch je dynamisch. Langer in een bepaalde houding blijven zitten is statisch stretchen. Uit onderzoek is gebleken dat statisch stretchen, voor een activiteit, zorgt voor vermindering van kracht. Ookwel als je voordat je gaat sporten je spieren goed en lang stretched, ben je slapper dan dat je dat niet doet. Maar bij dynamisch stretchen is dit niet zo. Stretch daarom altijd dynamisch voor je activiteit of sport. Lang en statisch stretchen na een activiteit kan zeker bijdragen aan minder stijfheid en gevoeligheid van je spieren.
Algemeen
Als jij klachten zoals shin splints ontwikkeld heeft dit vaak te maken met een verkeerde trainingsopbouw of noem het overbelasting. Je lichaam zocht er namelijk elke keer weer voor dat het zich verbeterd naar het niveau dat jij van je lichaam vraagt. Als je onvoldoende tijd / voeding / slaap en rust neemt om je lichaam zich te laten verbeteren, kom je in de gevaren-zone. Zorg dus voor een juiste trainingsopbouw, goed eten en voldoende rust om dit soort blessures tegen te gaan!

Cornelis van 't Hoenderdal


Cornelis van 't Hoenderdal helpt sporters van hun shin splint klachten af. Hij helpt mensen door middel van een bewezen trainingsprogramma. Dit trainingsprogramma kan iedereen thuis doen, is niet pijnlijk en geeft binnen 2 weken al resultaat. 
Als jij geïnteresseerd bent om eindelijk van die vervelende shin splints af te komen en dan wel helemaal zelf, neem dan contact met mij op. 
FB Comments Will Be Here (placeholder)
Find me on:
©2018 ShinSplintProgram.com
Powered By ClickFunnels.com