Hoe je waanzinnig consequent wordt! 
Waarom sommige mensen altijd doen wat ze zeggen en andere niet.   
Written by Cornelis van 't Hoenderdal on Jan. 21th 2019
Je kent ze wel. Die mensen in de sportschool die je 2 maanden heel fanatiek ziet trainen en dan opeens 3 maanden verdwijnen. Om vervolgens weer terug te keren op hetzelfde niveau waarop de 5 maanden geleden ook begonnen. Jammer voor deze mensen dat ze niet gewoon constant trainde. In plaats van dat pijnigen ze zichzelf zo dat ze het daarna niet meer op kunnen brengen. Ook heb je die mensen waarbij het wel lijkt also ze in de gym wonen. Ze zijn er s’ochtend en s’avonds en het lijkt wel elke dag. Meestal zijn dit de gespierde, relaxte en populaire gasten en chicks maar niet iedereen heeft zoveel tijd, gelukkig gaat het daar ook niet om…..

Hoe wordt je nou net zo consequent als die gespierde gasten en fitchicks uit de sportschool…. Ja, ik weet t je hoeft er niet zo uit te zien als zij maar hoe wordt je nou net zo consequent??? Allereerst moet je weten waarom je wilt sporten. Heb je gehoord dat krachttraining ervoor zorgt dat je sneller kan rennen en hoger kan springen? (ja dit klopt) Heb je gehoord dat je door krachttraining afvalt? (ja, dit kan helpen maar wat je eet is toch echt belangrijker) Of wil je je gewoon wat lekkerder voelen in je lichaam? (geen pijntjes meer ook niet na een lange dag op kantoor of in de auto). Als je duidelijk hebt waarom je iets wilt of moet van jezelf, kan je gaan verzinnen hoe je dit gaat aanpakken. Hoeveel tijd heb je ervoor over? Wanneer zou je het kunnen doen? En wat wil je bereiken?

Als je je bijvoorbeeld lekkerder wilt voelen in je lijf omdat je eigenlijk gewoon veel te veel zit elke dag. Dan kan je het beste kiezen voor dagelijkse oefeningen. Omdat je dan toch even iets meer, dan niet, beweegt elke dag. Zelf heb ik ervaren dat je met 15 minuten per dag sporten je al een heel stuk beter zal voelen dan 3 keer in de week 45 minuten. En als een kwartiertje per dag ervoor zorgt dat je je altijd goed voelt in je lichaam is de keuze volgens mij snel gemaakt.

Maar voordat je echt elke dag dat kwartiertje traint of 2x per week hardloopt of 3x per week krachttraining doen, moet er nog veel meer gebeuren. Je moet eigenlijk zo ver zijn dat je het raar vindt als je niet traint. Net als je soms denkt: “Hey...... ik heb mijn tanden niet gepoetst!” zo moet je ook gaan denken over je training. Maar hoe doe je dit nou? 

De meeste mensen willen in het begin gewoon te veel van zich zelf. “Ik ga vandaag voor het eerst weer hardlopen sinds 5 maanden maar ik wil wel 10km lopen, anders telt het niet!”. NEE dat telt juist wel. Als je echt consequent wilt worden moet je heel voorzichtig starten. Neem jezelf voor om elke dinsdag en donderdag je hardloopschoenen aan te doen en naar buiten te gaan. Ja, je lees het goed ALLEEN je hardloopschoenen aan te doen! Dus niet 2km hardlopen of 1km of 10km maar 0km. Op deze manier leer je jezelf aan dat JIJ je aan je eigen afspraken houd en niet iemand bent die dat niet doet. En omdat je als je toch je hardloopschoenen aan hebt een rondje gaat rennen en dit dus meer is dan dat je eigenlijk met jezelf had afgesproken, je blij en trots kunt zijn over wat je doet. In plaat van boos te zijn op jezelf dat je niet meer zo snel was als 5 maanden terug. Zo leer je jezelf “Ik hou me aan mijn afspraak” en “Ik voel me goed nadat ik heb hardgelopen”. Dat laatste is positieve feedback en zorgt voor een geluksgevoel en daardoor wil je het dus vaker doen en zal je minder vaak excuses verzinnen!

Gebruik vanaf het moment dat je start met iets nieuws(weer sporten, je bed opschudden, 2x ipv 1x per dag tanden poetsen of dagelijks iets liefs zeggen tegen je vriendin 😉), een tabelletje waarmee je bijhoud of, wanneer en hoe je de dingen doe die jij met jezelf hebt afgesproken. Alleen al zo’n tabelletje zal helpen om je extra te motiveren, omdat je direct kan zien waar je vandaan kwam, hoe het nu gaat en hoe je je voelt. Je zou zelfs streaks en beloningen kunnen toevoegen net als hoe ze het in video-games hebben gedaan. Als jij 19x achter elkaar je hardloopafspraken bent nagekomen zal je wel een keer extra nadenken als je die 20e keer toch niet zo heel veel zin hebt. Want op de 25e keer beloof je jezelf een belonging.

Maar verwacht bij sport zeker niet een constante groei. Het is ten opzichte van de vorige keer belangrijk dat je sport. Je prestaties zullen met horten en stoten volgen. Groei is nooit lineair maar wel exponetieel. En je hebt alleen maar iets aan de exponentieele component als je consequent bent. Als je minimal 3 maanden de “ik ga naar buiten met mijn schoenen aan” techniek hebt gebruikt, kan je langzaam je actieradius verhogen. Omdat je de voorgaande weken jezelf niet steed de grond in hebt geboord omdat je jezelf een slapjanus vindt maar juist blij was omdat je elke keer weer gewoon je schoenen aan deed en een rondje ging rennen, zal je met een positief gevoel je wekelijkse doelen kunnen aanpassen / verbeteren.

Nu je eindelijk aan je doelen wilt gaan werken, wees dan niet te hard voor jezelf. Er zullen altijd dagen zijn dat het vreselijk slecht gaat maar ook super goed. Dat hoort erbij! Hecht er niet te veel waarde aan. De volgende keer kan het weer volkomen anders zijn. En als jij je lichaam blijft uitdagen zal dez echt wel zijn best doen en je versteld laten staan wat JIJ allemaal wel niet kan !

Cornelis van 't Hoenderdal


Cornelis van 't Hoenderdal helpt sporters van hun shin splint klachten af. Hij helpt mensen door middel van een bewezen trainingsprogramma. Dit trainingsprogramma kan iedereen thuis doen, is niet pijnlijk en geeft binnen 2 weken al resultaat. 
Als jij geïnteresseerd bent om eindelijk van die vervelende shin splints af te komen en dan wel helemaal zelf, neem dan contact met mij op. 
FB Comments Will Be Here (placeholder)
Find me on:
©2018 ShinSplintProgram.com
Powered By ClickFunnels.com